Adviezen bij een scheiding
Wat is belangrijk bij een scheiding?
Een scheiding, hoe goed en weloverwogen het ook is, is nooit leuk. Al helemaal als er ook kinderen in het spel zijn kan een scheiding heel ingewikkeld en verdrietig zijn. Waar doe je goed aan als ouder(s)?
Iedere scheiding is anders, iedere ouder is anders en ieder kind is anders. Toch zijn er mooie adviezen uit verschillende onderzoeken gekomen die het welbevinden van kinderen waarborgen. En vaak dan ook het welbevinden van ouders! 😊
Wees lief en begripvol, maar stel ook duidelijke regels en wees consequent. Duidelijke regels stellen en je daar consequent aan houden is echt niet (te) streng. Het is juist heel erg fijn voor een kind en geeft vaak veel rust. Ook al lijkt dat soms niet direct zo.
Kinderen moeten zo weinig mogelijk geconfronteerd worden met de ouderlijke conflicten. De omgang met de andere ouder, hoe moeilijk die soms ook is, moet altijd in belang staan van het kind.
De sociale omgeving speelt een grote rol. Familieleden, vrienden, leerkrachten, etc. Maak gebruik van (de behulpzaamheid) van anderen.
Toegang tot eventuele therapeutische/coachende interventies. Geef ruimte voor jezelf en/of voor je kind om erover te praten.
En misschien wel de allerbelangrijkste: luister naar je kind! Kinderen hebben echt heel veel door, zonder dat we dat zelf soms willen. Ze hebben ook een mening en willen die graag delen. Geef het kind een centrale plek binnen de scheiding; neem het kind serieus in zijn/haar gedachten en meningen. Blijf wel eerlijk en wees realistisch, want ook dát hebben kinderen vaak al feilloos door. Gaat het om een jonger kind (0 t/m 6)? Dan is het ook heel mooi met (rollen)spel tot praten te komen.
Heel fijn al die adviezen, maar het toepassen kan toch echt wel lastig zijn. Ik denk graag mee! Ook zijn er prachtige materialen om met kinderen in gesprek te gaan over een scheiding. Hoe beter het lukt om bovenstaande adviezen in de praktijk te brengen, hoe kleiner de kans dat kinderen er op latere leeftijd last van krijgen.