Blog: Kind van 9 jaar

Al een aantal jaren geef ik les op de Prinseschool in Enschede. Ik ben juf geweest in Arnhem van een combinatiegroep (groepen 1, 2 en 3) en daarna in Enschede van groep 1/2, groep 6, een instroomgroep én nog een keer groep 6 (die keer samen met een collega met een groep van 41 leerlingen, het was een geweldig jaar!). Inmiddels werk ik al een aantal jaar als leerkracht van groep 5.

Iedere groep heeft zijn bijzonderheden en kenmerken, wat het juf zijn in o.a. verschillende groepen zo leuk maakt. (Een leerkracht zijn in het basisonderwijs is sowieso nooit saai!😉) Groep 5 vind ik een geweldig jaar. Wat er zo bijzonder aan is, is dat je ze als ‘kleine net-geen-kleuters-meer’ binnenkrijgt en je levert ze af aan groep 6 als kleine pre-pubers die klaar zijn voor hun stap richting de bovenbouw. Wat gebeurt er dan in zo’n jaar?

In groep 5 worden veel kinderen 9 jaar en laat dat nou een hele bijzondere leeftijd zijn; de wereld gaat voor ze open. De wereld wordt groter, kinderen merken dat er méér is dan alleen hun gezin, huis en woonplaats. Ze merken dat ze vriendjes of vriendinnetjes kunnen verliezen, vriendschappen veranderen, de wereld blijkt gigantisch, er is oorlog en verdriet, er kan van alles gebeuren!

Ze hebben een heleboel te verwerken. Helemaal niet gek als je dus een verandering in gedrag ziet. Ze worden een stuk zelfstandiger, beginnen steeds meer mee te denken over bepaalde beslissingen (met een eigen mening!) en ontwikkelen hun sociale kring en vaardigheden. Dit alles kan ook wel wat spanning opleveren en wellicht wordt het kind sneller boos of juist angstig. Er gebeurt ook zo veel!

In groep 5 zie ik als juf en inmiddels ook als kindercoach veel gebeuren in de sociaal emotionele ontwikkeling. Vriendschappen worden onder de loep gelegd, er worden (soms harde) keuzes gemaakt en reacties op situaties veranderen. Ondanks dat er veel positieve dingen kunnen gebeuren, kan dit ook de andere kant op slaan. Met name als het kind het nog lastig vindt hoe op bepaalde situaties te reageren.

Mede daardoor geef ik de training ‘IN JE SAS met de klas’ en bieden we handvatten voor de sociale vaardigheden en een fijne sfeer in groep. Perfecte timing als je het mij vraagt!

Kinderen van ongeveer 9 jaar begrijpen steeds meer wat er gebeurt om hen heen en zijn gebaat bij duidelijkheid, eerlijkheid en realisme (en natuurlijk een flinke dosis liefde!). Soms hebben kinderen een extra zetje nodig, hoe goed je het als ouders ook doet en wilt doen. Als angsten, verdriet, sociale vaardigheden of andere gedragswisseling belemmerend worden voor u en/of uw kind, dan kan contact opnemen met een kindercoach zeer waardevol zijn. Spelenderwijs en op een positieve manier het probleem kleiner maken en het kind een boost geven in het zelfvertrouwen!

Vrijblijvend contact opnemen mag altijd! Ik denk graag mee.
Wilt u meer informatie? Kijk dan vooral verder op de website!

Vorige
Vorige

Blog: Materiaalgebruik 2

Volgende
Volgende

Blog: Materiaalgebruik