Blog: Materiaalgebruik

Tijdens het coachen van kinderen en ouders is het mogelijk om verschillende soorten materialen te gebruiken. Per kind en hulpvraag is het weer wisselend welk materiaal het beste past en of het überhaupt wel nodig is om materialen te gebruiken.

Waarom materialen gebruiken?

Misschien heb je het zelf ook wel eens ervaren; je wil iets uitleggen, maar dit lukt niet alleen met woorden. Misschien pak je pen en papier om het uit te tekenen of gebruik je een leeg glas als ‘poppetje’. Je merkt dan vaak dat het uitleggen een stuk makkelijker gaat én de ander het ook nog eens beter begrijpt. Dit geldt voor kinderen net zo, als het niet meer is! Een kind zit ook nog eens bij een kindercoach vanwege een probleem en bijbehorende hulpvraag. Soms is een stukje extra houvast, het materiaal, dan zeer geschikt… want praten over gevoelige onderwerpen kan best wel moeilijk zijn.

Welke materialen en waarom?

Er is een heel groot scala aan materialen die ingezet kunnen worden. Per kind is het verschillend welke materialen er nodig zijn (of soms is een gesprek voldoende!).

  1. Houten poppetjes
    Er zijn een heleboel kleine, houten poppetjes aanwezig. Hiermee kunnen we bepaalde situaties uitspelen of een opstelling maken van bijvoorbeeld het gezin. Door poppetjes te gebruiken blijft het helemaal bij het gevoel van het kind, kunnen ze het visueel maken (en dat zet ook nog wel eens aan het denken) en is het een stukje minder persoonlijk. Het kan best confronterend zijn om in een gesprek uit te leggen aan iemand hoe jouw gezin in elkaar zit, maar door je bezig te kunnen houden met de poppetjes neemt dat een stukje confrontatie weg en komt de situatie er mogelijk met meer rust en eerlijkheid uit.

  2. Kindercoaching Kaarten van Helen Purperhart
    Helen Purperhart, een gepasioneerde docente in kinderyoga, heeft prachtige kaarten gemaakt voor kindercoaching. Deze kaarten richten zich op de rollen die kinderen aan kunnen nemen, bijvoorbeeld: een pestkop, de brutale aap, een bijdehandje, de bangerik, etc. Dit kunnen ook rollen zijn die ze toegewezen krijgen van anderen. Er zit hoe dan ook altijd een reden achter een bepaalde rol, maar ook een positieve draai! Want welke talenten beheers je eigenlijk als je ‘een bangerik’ bent? De kaarten weten een negatieve stempel juist op een positieve manier te bekijken en zet kinderen daardoor in hun kracht.

  3. Stiften en papier
    Soms zeggen beelden meer dan duizend woorden. Onder dat mom liggen er ook altijd stiften klaar. Teken maar hoe jij je soms voelt en hoe jij je zou willen voelen. Kinderen kunnen heel goed zelf aangeven of ze zich prettiger voelen bij het maken van een tekening of uitleggen met woorden. Die optie is er dan ook altijd!

  4. Vouwblaadjes

    De vouwblaadjes zijn niet per se voor het vouwen bij mijn praktijk. Sommige kinderen zijn fysiek ingesteld en moeten bepaalde keuzes ook lichamelijk voelen. Door vouwblaadjes te gebruiken kunnen kinderen, door middel van het plaatsen van de vouwblaadjes op de grond, hun positie visualiseren en aanvoelen. Daarnaast kan ik er als kindercoach mooi op inspelen door de vouwblaadjes een andere positie te geven en met het kind te bespreken wat het met zijn of haar gevoel doet als ik dat doe. Het kan ontzettend mooie gesprekken opleveren.

  5. Taartpunten
    Er ligt een rode cirkel op de tafel, verdeeld in gelijke stukken. Als je de stukken omdraait worden ze groen. Aan het begin van een sessie, met name de eerste, zullen er zeker rode punten in de taart aanwezig zijn. Er is immers een probleem en hulpvraag. Tijdens het gesprek kan de taart mooi ingezet worden, want wanneer worden de punten groen? En hoe lekker voelt het om zo’n rode punt om te draaien en hem groen te zien worden?

Dit zijn een aantal voorbeelden van de materialen die ik kan gebruiken tijdens het coachen. Dat wil niet zeggen dat er niet nog meer materialen, en dus mogelijkheden, zijn. Wie weet gebruiken we wel iets wat we zomaar in de ruimte zien staan! Dit is om een beeld te geven van een aantal materialen die altijd aanwezig zijn en waarom dat zo goed kan werken.

Heeft u hier vragen over? Dan kunt u mij altijd bellen of mailen.

Kindercoach Tess

Vorige
Vorige

Blog: Kind van 9 jaar